Smaak&Prijs

Er zijn talloze smaakvariaties voor je taart. Een taart is opgebouwd uit biscuitgebak of cake, de vulling en een buitenkant van marsepein of fondant.

Biscuit of Cake

Voor de basis van de taart kun je kiezen uit biscuitgebak of cake. Wil je een luchtige frisse taart, dan kies je het best voor biscuitgebak. Hierin is geen boter verwerkt waardoor het gebak luchtig blijft. Dit gebak is het meest geschikt wanneer je een rijke vulling wilt. Hou je van een wat vollere en smeuige taart dan kies je voor een cake als basis. Omdat de basis dan al rijk van smaak is kan de vulling hierbij wat eenvoudiger zijn, zoals alleen een heerlijke jamlaag of een laagje botercreme. Biscuitgebak kun je kiezen in naturel en chocoladesmaak. Cake maak ik in de smaken naturel, citroen of chocolade.

Vulling

Botercreme

Ook op het gebied van vullingen voor de taart kan eindeloos worden gevarieerd. De meest gebruikte basis voor een taartvulling is botercrème. Ik maak een botercrème die extra luchtig is door het toevoegen van opgeklopt eiwit. Deze crème is heerlijk licht en fris. Botercrème kan in vele smaken worden geleverd. Denk aan vanille, citroen, chocolade, aardbei, framboos, praliné, koffie, baileys, advocaat etc. Daarnaast kan de botercrème op smaak worden gebracht met banketbakkersroom of met je favoriete koekjes. Het grote voordeel van botercrème is dat dit buiten de koelkast kan worden bewaard. Wanneer je kiest voor een taart die is gevuld met botercrème heeft dit dus vele voordelen voor het bewaren en vervoeren. Je kunt de taart op een mooie plek zetten, waar iedereen hem kan bewonderen.

Mousse of mascarpone

Je kunt ook kiezen voor een mousse of mascarponevulling. Het voordeel van een moussevulling is dat deze de taart heerlijk fris maakt. Mousevullingen passen uitstekend bij vers fruit en zijn ook vaak gemaakt op basis van fruit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een mousse in aardbeiensmaak, framboos of citroen en voor de chocoholics onder ons kan een chocolademousse worden gekozen. Mijn persoonlijke favoriet in met name de zomer is een vulling op basis van mascarpone. Dit geeft een romige maar frisse vulling. Een mascarponevulling is uitermate geschikt om op smaak te brengen met vers fruit zoals aardbeien of frambozen maar ook je favoriete koekjes passen hier goed bij.

Het nadeel van een mousse of mascarponevulling is dat de taart niet buiten de koelkast kan worden bewaard. Hou hier rekening mee bij het kiezen van het formaat. Een grote stapeltaart kan beter worden gevuld met een vulling die buiten de koelkast kan worden bewaard. Voor een feestelijke zomerse eenlaagstaart is een moussevulling juist weer heel geschikt.

De taart heeft maximaal twee lagen om te vullen. Je kunt kiezen voor twee keer dezelfde vulling maar kunt ook variëren. Doorgaans wordt voor minimaal één laag gekozen voor jam omdat dit de taart lekker fris maakt. De andere laag kan dan bijvoorbeeld bestaan uit een botercrème of mousse. Ook kan er nog een laag vers fruit (afhankelijk van het seizoen) aan worden toegevoegd. Je hebt dan een heerlijk gevulde taart die rijk en toch fris is!

Je ziet, mogelijkheden te over! Wellicht weet je niet goed welke smaakcombinaties goed te combineren zijn. Ik adviseer je hier graag in.

Marsepein of Fondant

De buitenkant van de taart bestaat uit marsepein of fondant. Ik werk zelf bijna altijd met marsepein omdat ik de smaak van fondant minder lekker vind. Marsepein heeft een natuurlijkere smaak dan fondant. Fondant heeft wel het voordeel dat sommige kleuren mooier uitkomen, zoals spierwit of juist heel felle kleuren.

Wanneer je niet van marsepein of fondant houdt kan de taart ook worden bedekt met ganache. Dit is een chocoladecrème op basis van slagroom. Uitstekend geschikt voor chocoladeliefhebbers. De taart gaat hier heel mooi van glanzen. Je kunt kiezen uit witte of donkere ganache.

Stapeltaart

Naast een taart die bestaat uit één laag, kun je ook kiezen voor een taart bestaande uit twee lagen of zelfs drie. Dit noemen we een stapeltaart. Bij een grote (drielaags) stapeltaart is het aan te raden te kiezen voor een cakebasis, omdat dit de stapel steviger maakt en voor een vulling die buiten de koelkast kan worden bewaard. Deze taart verdient het immers om te worden bekeken!

Prijzen

De prijs voor de taart is afhankelijk van een aantal factoren. Om die reden is het moeilijk een definitieve prijs weer te geven. Onderstaande prijzen zijn vanaf prijzen en gelden voor een basistaart (biscuit of cake) met twee lagen basisvulling (jam, botercrème of mousse) en versierd met eenvoudige decoratie. De taart kan feestelijk worden verpakt (folie, lint, hardboard).

Rond

12,5 cm*       4-5 pers       € 15,-
15 cm*          6-8 pers       € 18,-
18 cm            8-9 pers       € 23,-
22 cm         12-15 pers      € 32,-
24 cm         15-17 pers      € 38,-
26 cm         17-20 pers      € 45,-
28 cm         20-24 pers      € 52,-

* deze maat is alleen mogelijk bij een stapeltaart

Vierkant

24 x 24 cm   20-25 pers     € 56,-
28 x 28 cm   26-29 pers     €  65,-

Voor een luxe vulling (mascarpone, banketbakkersoom, fruit, likeur etc) wordt een meerprijs in rekening gebracht. Hetzelfde geldt voor een uitgebreide decoratie (grote strikken, boetseerwerk etc). Voor een stapeltaart tel je de prijzen van de losse taarten bij elkaar op. Vanzelfsprekend geef ik vooraf een definitieve prijsopgave. Pas na jouw akkoord is je opdracht definitief.

Cupcakes

Cupcakes vanaf € 2,- per stuk. Dit is de prijs voor een standaard cupcake, gedecoreerd met een toef botercrème of icing en kleine decoratie. Cupcakes volledig gedecoreerd met marsepein kosten € 2,50 per stuk. Voor cupcakes op een originele manier verpakt in cadeaublik of cadeaudoos geldt een meerprijs. Vraag hierbij naar de mogelijkheden. Minimale afname 6 stuks.

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.